1. Waarom contact
Bij de nasleep van een verkeersongeval denkt men aan blikschade en lichamelijk letsel, maar een ongeval kan ook emotioneel belastend zijn. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen een teken van belangstelling erg waarderen. Persoonlijk contact kan ook goed zijn voor uw eigen verwerking. Het kan helpen om vragen weg te nemen en het gebeurde af te sluiten.
Direct betrokkenen en naasten of nabestaanden hebben vaak vragen aan de andere betrokkenen. Bijvoorbeeld over wat er precies is gebeurd en hoe het kon gebeuren. Wie letsel opliep kan vertellen hoe het na het ongeval met hem of haar verder is gegaan. Voor de andere betrokkene kan contact helpen om te gaan met ongemak over het ongeval en eventuele schuldgevoelens. Zij kunnen bijvoorbeeld hun medeleven tonen en vertellen wat zij nog van het ongeval weten. Ook is er ruimte voor verontschuldigingen en begrip. Herstelbemiddeling kan rust geven en helpt beide partijen bij de verwerking.
Persoonlijke verhalen over het belang van contact
Luister: Slachtoffer van een fietsongeluk
Een wielrenner slaat over de kop omdat een loslopende hond voor zijn fiets langs rent. Hij houdt er blijvend letsel aan zijn schouder aan over. De man wil heel graag in contact komen met de eigenaar van de hond. “Ik heb er erg veel last van in mijn hoofd dat zij meer belang hechtte aan het welzijn van haar hondje dan aan een gewond persoon die op de weg lag.” Toen de vrouw niet met hem in gesprek wilde, nam het onbegrip toe. “Ik wilde alleen maar een kop koffie met haar drinken“.
Luister: Slachtoffer van een scooterongeluk
Op weg naar school botst een jonge vrouw (16) met haar scooter frontaal tegen een bestelbus. Hij heeft haar niet op tijd gezien en kan niet uitwijken. Ze ligt drie weken in coma en moet daarna een half jaar revalideren. De veroorzaker stuurt vrij snel een brief en geeft aan haar graag te willen ontmoeten. Toen ze de brief las gaf haar dat een goed gevoel, maar een ontmoeting was nog te vroeg. Een jaar later is ze er wel aan toe en via Perspectief Herstelbemiddeling zoekt ze contact met de veroorzaker. “Het raakte me dat hij me alleen had gezien toen ik er nog slecht aan toe was, dat gaf me een vervelend gevoel. Na een jaar ging het beter met mij, maar daar wist hij niks van.”
Luister: Het verhaal van een veroorzaker
Een vrachtwagenchauffeur heeft net pauze gehouden. Hij rijdt met zijn vrachtwagen op de weg en ziet te laat dat er een bestelbus op zijn weghelft stilstaat. Hij klapt er bovenop en daardoor schiet de bestelwagen de andere weghelft op en raakt een andere auto met caravan. Deze vliegt van de weg af het water in. De bestuurder van de auto met caravan overlijdt, de andere twee betrokkenen raken zwaargewond. Omdat hij vrijwilliger is en kan reanimeren weet hij wat hij zou moeten doen, maar hij verstijft en is totaal in shock. “Ja, dan kom je thuis en is echt alles surreëel. Het leven houdt op. Of het leven staat stil. Ik heb heel vaak de politie gebeld om te vragen hoe het met de slachtoffers was, maar daar kreeg ik niet echt een antwoord op. Op een gegeven moment kreeg ik zelfs het advies om te kappen met bellen. Dat heb ik een uurtje of 12 volgehouden, toen hing ik weer bij ze aan de lijn.”
Luister: Het verhaal van Tommy-Boy
Tommy Boy fietst met grote vaart het bos uit en vliegt als een hert de weg op. Hij ziet de auto niet omdat hij net op dat moment op zijn smartphone kijkt. Zijn vader hoort dat de automobiliste vier kinderen in de auto had zitten toen het ongeluk gebeurde. Zijn zoon, 13 jaar, overlijdt aan zijn verwondingen in het ziekenhuis. “Ja ze heeft hem niet eens gezien. En dat was voor mijn vrouw en voor mijzelf en ik denk ook voor mijn dochter wel heel belangrijk… Als je niet weet wat er gebeurd is, is het honderd keer erger dan als je wel weet wat er gebeurd is, ook al is het erg. Je wil gewoon weten. En eigenlijk tegelijkertijd hebben mijn vrouw en ik toen gezegd van, maar we willen heel graag met die mevrouw praten.”
Luister: Het verhaal van onze Nathan
Na een avond uit in Antwerpen rijdt Nathan samen met een vriend mee terug naar huis in de auto van een jongen uit de buurt. Op de ring Antwerpen maakt de bestuurder van de auto een onverklaarbare manoeuvre en rijdt recht op een vrachtwagen in. Nathan overlijdt ter plekke, zijn vriend raakt in coma maar overleeft het ongeluk. Ook de jongen achter het stuur overleeft het ongeluk. Achteraf blijkt dat deze jongen te veel alcohol in zijn bloed heeft. “Je begrijpt eerst niet waarom dat accident gebeurd is dus je stelt allerlei vragen. Wat is er gebeurd? Waren jullie aan het lachen in de auto? Waarom rijdt een auto tegen een vrachtwagen om 4 uur ‘s nachts waar er geen enkel ander verkeer is. De chaos was zo groot en de puzzel zo gigantisch, dat je dat eerst nodig hebt om een beeld van te krijgen want zo lang dat je dat beeld niet hebt kun je ook niet aan je verwerking beginnen. Je kunt totaal niet beginnen met rouwen zolang je met zoveel vragen zit daarover.”