3. Wat is bemiddeling

Als u een zwaar ongeval heeft meegemaakt en het moeilijk vindt om de stap naar de ander te zetten, dan kan het behulpzaam zijn om een professionele bemiddelaar in te schakelen.
In Nederland worden bemiddelingsgesprekken doorgaans georganiseerd door Perspectief Herstelbemiddeling. Zij verbinden slachtoffer en veroorzaker met een neutrale bemiddelaar die het contact zorgvuldig begeleidt. Bemiddeling kan bijdragen aan de emotionele verwerking bij slachtoffers en de schuldverwerking bij daders en veroorzakers.
Herstelbemiddeling kan op elk moment van het juridische proces gestart worden en iedereen kan herstelbemiddeling aanvragen, ongeacht of u verkeersslachtoffer, veroorzaker, nabestaande of misschien wel getuige bent. Ook kan een andere partij, zoals de politie of Slachtofferhulp Nederland doorverwijzen naar Perspectief Herstelbemiddeling. Bemiddeling na een ongeval staat los van eventueel onderzoek naar de toedracht of het afwikkelen van schade bij een verzekeraar.
Er kan gekozen worden voor verschillende vormen van contact. Zo is een face-to-facegesprek mogelijk, maar bijvoorbeeld ook een briefwisseling. Lees verder welke stappen tijdens een bemiddeling worden doorlopen, bekijk hier de verschillende fasen van een bemiddelingstraject, of meldt u direct aan via het aanmeldformulier.
Een bemiddeling is altijd vrijwillig en de gesprekken zijn altijd vertrouwelijk. De bemiddelaar is neutraal en stelt de wensen en behoefte van beide partijen centraal. De bemiddeling kan op elk gewenst moment plaatsvinden, op verzoek van een van de deelnemers ook op elk moment worden gestopt.
Tekst: A-LAB VU Amsterdam